Morir quan cal (1974)

Morir quan cal ens presenta la història, profundament humana, de la tràgica descoberta del món a càrrec d’un adolescent, immers dins el caòtic context de la guerra civil a Mallorca. ¿Què succeeix quan un home, a l’hora de conformar la seva condició de persona, tot just acabada de descobrir l’ennuegadora existència del sexe, contempla de quina manera s’enfonsa tot un món en el poc temps que dura un estiu? ¿Què passa quan hom s’adona que els homes han esdevingut bèsties, quan els fets obliguen a reconsiderar les paraules «pare» i «mare», substituint-les per la més exacta de «fera»? Vet aquí la història d’una terrible clarividència. Morir quan cal és la crònica impressionant i apassionada del que succeeix pels camins que condueixen en aquest punt on hi ha escrit el terrible zero de l’home. Aquest llibre va confirmar Miquel Àngel Riera com a novel·lista i constitueix una de les seves obres més impressionants.
Edicions: Català: Edicions 62 (1974), Edicions 62 (1986), Editorial Destino (1995). Castellà: Editorial Destino (1997)
separador-puntets
Malgrat tot, el coret m'ha fet un sotrac alegre quan he destriat les cases. No debades: són ca nostra, i al seu aixopluc hi he passat gran part de la meva vida.
separador-puntets

Paraules de Pere Rosselló:

«A Morir quan cal Miquel Àngel Riera accentua el tractament d’alternar diferents perspectives de la mateixa història, tot introduint-hi diversos punts de vista: el del protagonista, els del pare i de la mare, i el d’un narrador-observador extern. […] D’aquesta manera Riera aconsegueix oferir-nos punts de vista diferents, i àdhuc contraposats, d’uns mateixos esdeveniments, perquè sobretot ens vol mostrar la terrible incomunicació de l’ésser humà, la solitud i la incomprensió a què tràgicament ens veiem sotmesos.»

«Morir quan cal inicia pràcticament una trilogia de novel·les ambientades durant la Guerra Civil, sense tenir un propòsit pròpiament documental. Riera aconsegueix un altre cop reflectir molt bé l’ambient i el paisatge del seu entorn que tenia molt interioritzat. […] En tot cas, la novel·la se centra en el procés que segueix el protagonista adolescent en descobrir el món dels adults, evolució que potser té molta veure amb el refús de la intolerància i de la hipocresia de la societat de la postguerra que el jove Miquel Àngel Riera havia advertit.»